Eurocrisis: tijd kopen om munt te redden

De eurocrisis gaat een nieuw, allesbepalend jaar in. Tijd kopen is voorlopig het belangrijkste.

Morningstar Europe Editor 02 januari, 2012 | 9:50
Facebook Twitter LinkedIn

De Europese leiders zijn terug van het kerstreces en spraken in hun nieuwjaarstoespraken uiteraard over oplossingen voor de staatsschuldencrisis. Die zullen er niet zijn zonder 'stappen terug' aldus de Duitse Bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Sarkozy noemde 2012 een jaar van 'alle risico’s en alle oplossingen'.

De komende drie maanden gaat het er al meteen om spannen. Volgens de Zwitserse bank UBS loopt er voor 157 miljard euro aan staatsleningen af in de eurozone. Aan het einde van het eerste kwartaal moet ook duidelijk zijn hoe de striktere regels eruit gaan zien om de overheidsuitgaven van de eurolanden te controleren. Merkel en Sarkozy treffen elkaar 9 januari in Berlijn om de details uit te werken.

Tijd
De sleutel tot het voortbestaan van de euro is in handen van Italië, de derde grootste economie van de eurozone en na Griekenland het land met de grootste staatsschuld. De regering in Rome moet in het eerste kwartaal 53 miljard euro aan schuld terugbetalen, dat is bijna een derde van het totale bedrag in de eurozone.

De rente op tienjarige Italiaanse staatsobligaties eindigde in 2011 nabij de 7 procent, een niveau waarbij Griekenland, Ierland en Portugal steun moesten zoeken. Het Spaanse equivalent eindigde iets boven de 5 procent.

De oplossing lijkt voorlopig het kopen van tijd. Als de rente op Italiaans staatspapier verder oploopt kan het snel leiden tot een situatie die niet meer in de hand is te houden. Daarvoor waarschuwde Micheal Spence, hoogleraar economie aan de New York University. Volgens hem heeft Italië tijd nodig en Europa moet daarbij helpen door een deel van die tijd te kopen.

De Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble heeft dezelde visie. Hij zei gisteren in de krant Bild dat het Europese steunfonds EFSF slechts tijd kan kopen zodat de schuldenlanden ondertussen de noodzakelijke maatregelen kunnen nemen. Om het vertrouwen van de financiële markten te herwinnen.

Euro
De euro verloor afeglopen jaar 3 procent ten opzichte van de dollar en eindigde op $1.2961. Dat is 13 procent lager dan zijn hoogste niveau in 2011 van $1,4830 op 2 mei. Alleen al in het laatste kwartaal verloor de euro 3,2 procent. Morningstar publiceerde eerder het artikel De impact van valutaschommelingen op uw rendement over wat de forse koersdaling van de euro betekent voor internationale beleggingen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar Europe Editor  .

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten