Verwachtingen voor de aandelenmarkt

Ook als de economie niet sterk aantrekt, kan de aandelenmarkt het toch goed doen in 2012. Er zijn aantrekkelijke beleggingskansen in diverse sectoren.

Heather Brilliant, 03 januari, 2012 | 9:52
Facebook Twitter LinkedIn

  • Er is verrassend weinig veranderd sinds het derde kwartaal van 2011. De onzekerheid over de toekomst van de Europese Unie houdt de aandelenkoersen nog steeds laag. De marktwaarderingen lieten slechts een lichte verbetering zien, als we kijken naar de verhouding tussen de gemiddelde koers van de door Morningstar gevolgde aandelen, gewogen naar hun marktkapitalisatie, en hun fair value. Deze ratio steeg tot 85%, vergeleken met 78% aan het einde van het derde kwartaal.
  • In 2011 was de markt gedurende het hele jaar uitermate volatiel, maar de laatste maanden speelde het nieuws uit de VS daarbij vrijwel geen rol. Europa beheerst de krantenkoppen en de Amerikaanse aandelenkoersen gingen voortdurend op en neer zonder dat daar veranderingen in onderliggende fundamentals aan ten  grondslag lagen. Ondanks de uitgesproken risicoaversie onder beleggers blijkt uit de gegevens van onze koers versus reële waarde-ratio dat largecap aandelen het meest ondergewaardeerd zijn (op 82% van hun reële waarde), vergeleken met de smallcaps die op 88% van hun reële waarde verhandeld worden.
  • Morningstar verwacht dat economisch gevoelige sectoren het in 2012 relatief beter zullen doen. Het is weliswaar bijzonder moeilijk om te voorspellen wanneer de huizenmarkt of de arbeidsmarkt in de VS zich zal herstellen, maar de verhouding tussen risico en rendement wordt in deze cyclische sectoren steeds gunstiger voor beleggers.

Veel van de thema’s en trends die we aan het einde van het derde kwartaal en in het vierde kwartaal van 2011 zagen zijn ook op dit moment nog steeds actueel. De markt kijkt nog steeds met argusogen naar Europa. Economisch gevoelige sectoren, zoals industrie, basismaterialen, energie en financiële dienstverlening blijven ondergewaardeerd en het Amerikaanse bedrijfsleven produceert aanhoudend sterke resultaten.

Volgens Morningstar  is er onder de oppervlakte een begin van verandering waar te nemen. Wij zijn dan ook duidelijk optimistisch gestemd over de –Amerikaanse- markt in 2012. De wereldeconomie zal ongetwijfeld blijven worstelen om te groeien, maar goed gepositioneerde bedrijven met weinig of geen schuld op hun balans zullen waarschijnlijk kunnen profiteren van zich ontwikkelende groeiniches.

Schokkerig herstel
Erik Kobayashi-Solomon, aandelen- en kredietanalist bij Morningstar, sloeg het vorige kwartaal de spijker op zijn kop toen hij zei dat we nog een lange weg te gaan hebben voordat de schuldafbouw is voltooid. Dit is zeker een belangrijke hinderpaal voor de economische groei en zoals Morningstar’s macro-econonoom Bob Johnson aangeeft, zal er sprake zijn van een schokkerig herstel.

Er is dan ook nogal wat slecht nieuws in omloop. De vraag uit China kan afnemen, bezuinigingsmaatregelen kunnen de resterende consumentenvraag in Europa afknijpen en de Europese Unie kan instorten. Dit zijn allemaal factoren die de markt grote zorgen baren en vormen goede redenen voor beleggers om ‘bearish’ te zijn en een daling van de markt te verwachten. Toch denkt Morningstar dat de markt in 2012 een behoorlijke rally kan doormaken. Waarom?

In de eerste plaats zal de uitgestelde vraag naar duurzame consumentengoederen in de VS volgens ons vruchten afwerpen, zoals blijkt uit de sterke groei van auto- en TV-verkopen in de afgelopen weken. Ook al zal dit ten koste gaan van de vraag naar diensten. Wij zeggen al meer dan een jaar lang dat consumenten de aankoop van een auto of andere duurzame goederen niet onbeperkt kunnen blijven uitstellen. En ik denk dat we ervan kunnen uitgaan dat de consument ook de inkoop van diensten, zoals een bezoek aan de kapper, niet eeuwig op de lange baan kan schuiven. Wij verwachten geen sterke terugkeer van de groei in de dienstensector, maar volgens ons zal de Amerikaanse economie wel blijven profiteren van de vraag naar duurzame consumentengoederen.

In de tweede plaats zullen Amerikaanse bedrijven een benijdenswaardige positie innemen vanwege hun lage schuldniveaus en sterke winstcijfers. Het bedrijfsleven in de VS heeft maar liefst meer dan 2 biljoen dollar aan kasgeld op zijn balansen staan en de winstmarges staan bijna op recordhoogte. Als we dat koppelen aan de aantrekkelijke multiples waartegen deze bedrijven de afgelopen tijd op de beurs worden verhandeld (de koers/winst verhouding van de S&P 500 ligt rond 13 keer de verwachte winst voor 2011), dan zien wij een aantal grote kansen liggen. Dus ook als de economie niet sterk aantrekt, denken wij dat de aandelenmarkt het in 2012 goed kan doen.

Aantrekkelijke beleggingskansen
Wij zien aantrekkelijke beleggingskansen in diverse sectoren. Sommige sectoren zullen dankzij hun gevoeligheid voor economisch herstel in de VS het vooral goed doen als dat herstel sneller doorzet dan wij (of de marktdeelnemers) verwachten. Dat geldt ook voor ondernemingen met sterke concurrentieposities, sterke balansen, goede dividendrendementen en koersen die goede waar voor hun geld bieden.

Bij de economisch gevoelige sectoren worden aandelen uit de sector basismaterialen gemiddeld op slechts 75% van hun fair value verhandeld. Voor energieaandelen is dat 81%. Wij denken dat de markt vooral bang is dat een afzwakkende vraag uit China deze aandelen negatief zal beïnvloeden, maar wij zien desondanks een aantal kansen liggen. Staalproducent Nucor beschikt bijvoorbeeld over een bescheiden concurrentievoorsprong, een investment-grade kredietbeoordeling van Morningstar en een dividendrendement van meer dan 3,5% . Bovendien wordt het aandeel verhandeld op minder dan 70% van de door ons geschatte fair value.

Tot slot een optimistische gedachte. Tijdens een brainstormsessie over mogelijke gastsprekers zei een collega dat iedereen wie hij hiernaar gevraagd had een presentatie wilde zien van een topprofessional met een ‘bearish’ benadering van de markt. Dat klonk mij als muziek in de oren. Dit kan immers een teken zijn dat beleggers op dit moment enorm ‘bearish’ gestemd zijn. En dat geeft mij de hoop dat tenminste een aantal van de hierboven genoemde sectoren het in 2012 goed zouden kunnen renderen.

Meer vooruitzichten met beleggingsideeën
Woensdag verschijnt de visie van Morningstar op de Amerikaanse economie. Tot het einde van de maand zullen achtereenvolgens de verwachtingen van Morningstar voor de sectoren consumptiegoederen, technologie, financiële dienstverlening, gezondheidszorg, basismaterialen en industrie op deze website en in de nieuwsbrief verschijnen. Elke sectoroutlook wordt afgesloten met beleggingsideeën.


Outlook 2012
Dit artikel maakt deel uit van een serie over Morningstar's vooruitzicht voor 2012. Lees ook:

Nieuwe ronde, nieuwe kansen!

Amerikaanse economie beter gepositioneerd dan andere economieën

Morningstar’s vooruitzicht voor de Amerikaanse economie

Beleggingsfondsen met een gouden horizon

Pas op voor deze beleggingsfondsen 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten