Beleggingsfondsen in Latijns-Amerikaanse aandelen swingen er op los

Het rendement in Zuid-Amerika oogt aantrekkelijk. Maar pas op voor het gebrek aan keus in fondsen, volatiliteit en de sterke concentratie.

Maarten van der Pas 16 februari, 2012 | 12:35
Facebook Twitter LinkedIn

Beleggingsfondsen in de Morningstar-categorie ‘aandelen Latijns-Amerika’ zijn het jaar goed begonnen. Deze categorie presteert met een winst van 11,1 procent als één van de beste van de ruim 160 categorieën die Morningstar onderscheidt (peildatum 31 januari). Dat is nogal een verschil met 2011 toen deze categorie op een verlies van 4,7 procent stond.

Een verandering in de houding van beleggers helpt om deze ommekeer te verklaren. Er zijn weliswaar voortdurende zorgen over de staatsschuldencrisis in de eurozone en ingetogen verwachtingen bij de wereldeconomie. Maar bemoedigend economisch nieuws uit de Verenigde Staten en de aarzelende maar betekenisvolle stappen van Europese leiders om problemen in de eurozone op te lossen heeft angst bij beleggers -enigszins- weggenomen.

Als gevolg hiervan zijn beleggers teruggekeerd naar wat zij als meer risicovolle beleggingen vinden en die ze hadden verlaten. Het sterke Latijns-Amerikaanse rendement is onderdeel van een bredere trend. Andere categorieën die vorig jaar hard waren getroffen zoals opkomende markten behoren begin 2012 tot degene met de hoogste winsten.

Boost
Er zijn specifieke redenen waarom de categorie Latijns-Amerikaanse aandelen andere opkomende markten verslaat. Zo zijn er blijvende zorgen over andere opkomende regio’s als China. De Chinese markt, hoewel in een opwaartse trend, wordt toch ietwat getemperd door een aanhoudende angst voor vertraging van de Chinese economie en andere factoren die specifiek zijn voor het land zoals de vastgoedhausse. Ondertussen is het sentiment onder beleggers met betrekking tot Braziliaanse aandelen –verreweg de grootste markt in Latijns-Amerika- verbeterd na een serie renteverlagingen door de centrale bank van Brazilië.

Er is nog andere factor die de portefeuilles van beleggingsfondsen in Latijns-Amerikaanse aandelen een boost geeft. De valuta van Brazilië en Mexico, de twee landen die de portefeuilles van Latijns-Amerika fondsen domineren, zijn flink in waarde gestegen ten opzichte van de dollar. Aanvullend zijn de koersen van de Braziliaanse oliemaatschappij Petrobras en mijnbouwer Vale dit jaar meer dan 20 procent gestegen.

Weinig keus
Een fonds kopen alleen omdat de (Morningstar) categorie waarin het fonds is ingedeeld een stijgende trend laat zien is nooit een goed idee. Maar er is niets mis mee om beleggingsfondsen in de Latijns-Amerikaanse aandelen nader te bekijken. Helaas voor degene die geïnteresseerd is: er is weinig keus. De Nederlandse belegger heeft 18 fondsen tot zijn beschikking (geseleceerd op oldest shareclass). Drie daarvan hebben een Analyst Rating van Morningstar waarvan BlackRock Global Latin American Fund met ‘Bronze’ de hoogste waardering heeft. Twee andere fondsen noteren ‘Neutral’.

ETFs die deze regio tracken kunnen een optie zijn, bijvoorbeeld vanwege hun lagere kosten. Maar ook op het ETF-menu is er weinig keus. Op de beurzen van Euronext focussen 9 ETFS op Latijns-Amerikaanse aandelen.  De ETF-analisten van Morningstar prefereren iShares S&P Latin America 40 dat veertig van de grootste Latijns-Amerikaanse aandelen bevat en SPDR S&P Emerging Latin America dat een iets bredere portefeuille heeft van meer dan honderd holdings.

Voorzichtig
Beleggers moeten voorzichtig zijn als ze in Zuid-Amerika gaan investeren. Naast de volatiliteit die inherent is aan elke opkomende markt, zijn de meeste Latijns-Amerika fondsen zeer geconcentreerd per land. Brazilië en Mexico maken al snel 80 tot 90 procent uit van hun portefeuille. Ze zijn vaak ook geconcentreerd per aandeel met grote posities in de regionale favorieten zoals het eerdergenoemde Petrobras en de Mexicaanse telecomonderneming America Movil.

Het relatieve gebrek aan keus in fondsen, de volatiliteit en concentratie maken deze categorie minder aantrekkelijk dan op het eerste oog lijkt. Slimme beleggers kunnen toch een geschikte keus maken om Zuid-Amerika in beperkte mate aan hun portefeuille toe te voegen. Maar het beste is om alert te blijven ongeacht hoe de aantrekkelijk de rendementen kunnen zijn.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten