Gevolgen voor de goudprijzen.
Hoewel de aankopen door de centrale banken de goudprijzen de afgelopen jaren de hoogte in hebben gestuurd, denkt Morningstar niet dat dit op lange termijn kan blijven duren. Aangezien goud nu al een aanzienlijk percentage vertegenwoordigt van de wereldwijde reserveactiva van de officiële sector. Wel lijkt het ons inziens mogelijk dat een toename van de aankopen door de officiële sector leidt tot een stijgende trend van de goudprijs voor de komende jaren.
In zekere mate zijn de effecten op de goudprijzen door aankopen van centrale banken al uitgevlakt. De ingrijpende ommezwaai die zich de afgelopen vijf jaar heeft voltrokken, van centrale banken die 659 ton verkochten in 2005 naar centrale banken die 440 ton kochten in 2011, heeft betrekking op aanzienlijk meer dan één vierde van de jaarlijkse vraag naar goud en was -naar onze mening- de belangrijkste katalysator achter de stijging van de goudprijzen in de loop van deze periode. Dit is zonder rekening te houden met de vermoedelijk aanhoudende heimelijke aankopen door verschillende centrale banken, waardoor de drastische toename van de vraag vanwege de officiële sector, die de afgelopen jaren concreet vorm heeft aangenomen, enkel nog wordt uitvergroot.
Om de goudprijzen nog hoger op te drijven, mogen centrale banken echter niet alleen goud blijven kopen met het huidige ritme, maar moeten ze hun aankopen ook versnellen. Goudprijzen worden niet beïnvloed door het absolute vraagpeil van de officiële sector, het is eerder de wijziging van de vraag die uiteindelijk zal leiden tot prijsveranderingen.
Op lange termijn
Op korte termijn zijn versnelde aankopen door centrale banken mogelijk, vooral vanuit opkomende economieën zoals China die overwogen zijn in Amerikaanse dollar en onderwogen in goud. Op lange termijn zien we aanhoudende aankopen door centrale banken evenwel niet als een haalbare kaart. Ten eerste houden ontwikkelde westerse landen al een groot aandeel van hun reserves aan in goud en hoeven ze niet meer te kopen. Misschien kunnen ze zelfs goud opnieuw verkopen indien ze voordeel kunnen halen uit hogere goudprijzen zonder het vertrouwen van beleggers via dergelijke transacties te ondermijnen.
Ook worden goudstaven, die worden opgeslagen in kluizen, niet geconsumeerd zoals andere grondstoffen. Dit betekent dat opkomende economieën hun goudaankopen kunnen stopzetten wanneer ze hun doelstelling voor goud als een percentage van hun reserves hebben bereikt. De hoeveelheid goud die officiële sectoren wereldwijd bezitten, bedraagt nu al 13,9 procent van de totaal gerapporteerde reserves. Dit is een aanzienlijk percentage en veronderstelt dat centrale banken niet al te veel werk meer hebben in termen van het diversifiëren van hun reserves naar het gele metaal toe. Gelet op het feit dat aankopen door centrale banken een van de grootste drijfveren was voor de stijgende goudvraag in de afgelopen vijf jaar, zou elke vertraging vrij negatief zijn voor de goudprijzen.
In de lagere prognose op lange termijn van de goudprijs door Morningstar van $1.200/ounce is een dergelijk verval van het aankoopgedrag van de centrale banken meegerekend. Bovendien gaan we er ook van uit dat de vraag van goud-ETFs zal teruglopen na de hoogtepunten die in 2009 werden opgetekend en dat de vraag uit de sieradensector haar geleidelijke terugval op een netto wereldwijde basis zal voortzetten. Gezien het feit dat de globale productiekosten in de goudmijnbouw de afgelopen kwartalen tot meer dan $1.000/ounce zijn gestegen voor de mijnbouwbedrijven met de hoogste kosten, denken we dat deze bodem wat betreft marginale productiekosten de goudprijs op lange termijn zal beletten al te ver te dalen onder de recente hoge niveaus.
Terwijl we denken dat de goudaankopen door de centrale banken op lange termijn niet houdbaar zijn, zien we een ruimer assortiment van mogelijkheden opduiken die op korte tot middellange termijn zouden kunnen leiden tot uiteenlopende resultaten voor goudprijzen. In deel 4 zetten we vier scenario’s uiteen met betrekking tot de aankopen door centrale banken op korte termijn, alsook de gevolgen ervan voor de goudvraag en de goudprijzen.
Lees ook
Deel 1: de rol van centrale banken
Aankopen door de centrale bank vormen de sleutel om de vraag naar en de prijszetting van het gele metaal te begrijpen.
Deel 2: heimelijke goudaankoop door centrale banken
Waarom kopen centrale banken goud?