Toppers aan het woord: Christian Vondenbusch en Henk Grootveld - Robeco Hollands Bezit

Robeco Hollands Bezit won een Morningstar Award voor beste aandelenfonds Nederland. “Beleggers zoeken ondernemingen die buiten Europa kunnen groeien.”

Maarten van der Pas 18 april, 2012 | 15:12
Facebook Twitter LinkedIn

Christian Vondenbusch en Henk Grootveld beheren Robeco Hollands Bezit sinds 2005 en boeken behoorlijke resultaten. Elk kalenderjaar staan zij met hun fonds in de bovenste helft van de Morningstar-categorie ‘Aandelen Nederland’. “Robeco Hollands Bezit had in 2011 een negatief rendement van 9,71 procent, maar de rest van de categorie verloor echter gemiddeld ruim 3 procent meer”, lichtte Morningstar’s head of research San Lie de Morningstar Award voor het fonds toe. Robeco Hollands Bezit won ook in 2008 al een Award en de fondsanalisten van Morningstar verwachten ook in de toekomst een beter dan gemiddeld rendement en geven het fonds dan ook de waardering ‘Bronze’.

De outperformance is te danken aan de goede aandelenselectie. Grootveld en Vondenbusch (respectievelijk rechts en links op de foto) vertellen hoe ze in het beperkte universum van de Nederlandse beurs, waarbij ze zich ook nog op de echt liquide aandelen richten en de tracking error niet meer dan 5 procent mag zijn, hun keuze maken. Hun active share is hoger dan bij veel andere vergelijkbare fondsen.

Hoe Nederlands is de AEX? Of met andere woorden: heeft de AEX iets wat een belegger elders in Europa of de wereld niet vindt?
Grootveld: “De AEX is de minst de lokale beurs van Europa. KPN is de enige onderneming die meer dan de helft van zijn omzet in Nederland genereert. Als je het wat breder trekt dan vind je aan de AEX beursgenoteerde ingenieursbureaus en ondernemingen in waterbouw. Dat zie je nergens anders. De spreiding over sectoren is verbeterd. Met het verdwijnen van ABN Amro en Fortis is er niet meer zo’n zware weging in financials.”

Voor de aandelenselectie zetten jullie steeds twee vergelijkbare ondernemingen tegenover elkaar en nemen dan in het ene bedrijf een overwogen en in het andere een onderwogen positie. Wat bepaalt de keus?
Vondenbusch: “We hanteren drie redenen om een aandeel wel of niet te kopen. Die kunnen elkaar versterken of afzwakken.  Dat zijn de lange-, middellange- en kortetermijnhorizon. De langetermijnhorizon is het ouderwets fundamenteel beleggen. Voor de midellangetermijn beleggingen kijken we naar de vrije kasstroom van ondernemingen en wat daarmee gebeurt: is er sprake van groei en wat is het rendement. De kortetermijnhorizon is gebaseerd op behavioral finance waarbij we zoeken naar ondergewaardeerde momentum beleggingen.”

Als je naar de portefeuille van het fonds kijkt dan vallen een aantal afwezigen op zoals Heineken, AkzoNobel, ASML en de uitgevers Wolters Kluwer en Reed Elsevier. Wat is de reden?
Grootveld: “Heineken zetten we tegenover Unilever. Beide ondernemingen halen een groot deel van hun omzet uit opkomende markten, maar de markten van Heineken – Oost-Europa, Rusland, Mexico- vinden we minder interessant dan de Aziatische markten van Unilever. Vandaar dat we een positie in Unilever hebben. Wolters Kluwer en Reed Elsevier koppelen we aan Ahold. De uitgeefconcerns hebben een ouderwets businessmodel, ook al verschuiven ze van print naar online, en we zien daar veel minder een groeiverhaal dan bij Ahold. AkzoNobel vergelijken we met DSM. DSM  scoort op alle drie de horizonten en bij Akzo krijgen wij de groei niet nagerekend. Het marktaandeel van ASML kans naar ons idee niet meer groeien, omdat chipfabrikanten dat niet zullen toestaan. Maar dat van ASM International kan met de nieuwe technologie die de onderneming heeft ontwikkeld nog wel toenemen. Vandaar dat we die in portefeuille hebben. ”

Het koppelen van ondernemingen doet soms nogal geforceerd aan. Olie- en gasmaatschappij Shell zetten jullie tegenover staalconcern ArcelorMittal.
Vondenbusch:
“We zitten nu eenmaal vast aan het universum van de Nederlandse beurs.”

Wat verwachten jullie dit jaar van de AEX?
Vondenbusch: “Een stijging van 10 procent ten opzichte van het begin van het jaar. Daarmee komt hij uit op 348,5 punten. De economische groei is klein, maar de meeste ondernemingen staan er goed voor. Hun balans is op orde en ze hebben een gevulde kas. Beleggers gaan op zoek naar ondernemingen die buiten Europa kunnen groeien zoals DSM, Ahold en Unilever met omzetgroei of groei door overnames.”

Beleggen jullie in je eigen fonds?
Grootveld en Vondenbusch tegelijk :
“Jazeker.”


In onderstaande tabel zijn alle fondsen in de Morningstar-categorie ‘Aandelen Nederland’ met een Analyst Rating opgenomen. De fondsen beleggen allemaal in Nederlandse aandelen, maar er zijn verschillen in het type aandelen en het beleggingsproces. Kempen Orange, Kempen Orange Participaties en Delta Lloyd Deelnemingen Fonds beleggen vooral in mid- en small-cap aandelen. Delta Lloyd Deelnemingen Fonds en Kempen Orange Participaties nemen –zoals de naam al zegt- echt een belang in een onderneming van minimaal vijf procent. De andere fondsen beleggen voornamelijk in large cap aandelen.
De fondsen in de tabel zijn gerangschikt op hun rendement over de laatste drie jaar.

Beleggingsfonds Morningstar Analyst Rating Morningstar Rating Total Ret 1 Yr (Mo-End) EUR Total Ret Ann 3 Yr (Mo-End) EUR Total Ret Ann 5 Yr (Mo-End) EUR
•Kempen Orange Participaties Neutral **** -10.0 28.4 -3.6
•Kempen Orange Silver **** -12.5 25.5 -1.1
•Delta Lloyd Deelnemingen Fonds Silver ***** -15.7 19.8 -2.4
•BNP Paribas Small Companies Netherlands Neutral *** -23.2 19.6 -6.0
•BNP Paribas AEX Index Neutral *** -10.1 19.3 -5.5
•Robeco Hollands Bezit Bronze *** -10.3 18.4 -4.4
•SNS Nederlands Aandelenfonds Neutral *** -12.1 18.0 -6.2
•BNP Paribas Netherlands Fund Negative ** -10.2 17.1 -7.6
•ING Dutch Fund Neutral ** -12.3 16.9 -6.1
•BNPP L1 Equity Netherlands Negative * -9.9 15.4 -7.4
(Bron: Morningstar per 9/4/2012)          

Bekijk ook Morningstar’s analyse van Robeco Hollands Bezit om te zien hoe dit fonds scoort op de pijlers 'Management', 'Fondshuis', 'Beleggingsproces', 'Rendement' en 'Prijs' en de rol die het kan spelen in een beleggingsportefeuille.

Lees het artikel Morningstar verbetert Analyst Rating voor de betekenis van de waarderingen Gold, Silver, Bronze, Neutral en Negative.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten