Beleggingsportefeuille: vergeet perfectie, kijk in de goede richting

PORTEFEUILLEBEHEER - Uw financiële situatie verbeteren: vier manieren om ervoor te zorgen dat het met uw portefeuille de goede kant uitgaat.

Christine Benz 23 januari, 2015 | 0:01
Facebook Twitter LinkedIn

Aandelenbeleggers zijn vaak psychische masochisten. Ze kopen een aandeel tegen wat zij een redelijke of zelfs lage koers vinden, maar mopperen vervolgens op zichzelf als de koers nog verder daalt na hun aankoop. Zij zijn teleurgesteld dat ze niet op het absolute dieptepunt gekocht hebben.

In al deze gevallen zou ik zeggen: Maak jezelf geen verwijten. Het klopt dat cijfers belangrijk zijn op het gebied van uw persoonlijke financiën en beleggen, en dat zet veel mensen ertoe aan om te vinden dat ook hun beslissingen precies goed moeten zijn. Zij denken er lang over na of ze 5 of 6 procent in grondstoffen moeten steken, hoe ze een large-capfonds kunnen kiezen dat geen overlap heeft met hun mid-cap groeiaandelen en of ze Shell moeten kopen voor 26,55 euro of wachten tot dit aandeel daalt.

Het is natuurlijk goed om aandacht aan details te besteden als u belegt. Maar voor iedereen die slechts beperkt tijd heeft voor zijn beleggingen (en dat is toch iedereen?), is het veel belangrijker om ervoor te zorgen dat de richting van de beleggingsbeslissingen juist zit, dan of ze echt precies kloppen.

Hier zijn een aantal manieren om ervoor te zorgen dat uw portefeuille de goede kant uitgaat, zelfs als u niet voor elke transactie het juiste moment kiest.

Maak de kans op succes zo groot mogelijk via een gepaste allocatie op lange termijn
Het concept van een strategische portefeuille voor de lange termijn, gespreid over verschillende vermogensklassen, is een perfect voorbeeld van het idee in de kop van dit artikel. U kunt immers niet voorspellen welke exacte vermogensallocatie de beste combinatie van hoge opbrengsten en lage risico's oplevert binnen uw tijdshorizon. Het beste dat u kunt doen, is rendementsgegevens uit het verleden voor vermogensklassen en de huidige marktgegevens te gebruiken, samen met wat gezond verstand, om uw portefeuille de goede richting uit te sturen.

Voor jongere mensen die hun geld nog jarenlang niet nodig zullen hebben, betekent dit een relatief hoge weging in aandelen, die in het verleden hogere rendementen hebben opgeleverd, bij een hogere volatiliteit, dan obligaties en cash. Mensen die hun pensioen naderen, moeten een groter deel van hun portefeuilles in obligaties en cash stoppen, omdat het stabiliseren van een deel van de portefeuille voor een stabiele inkomstenstroom zorgt. De specifieke allocaties kunnen variëren, maar de richting is van essentieel belang.

Herbalancering in plaats van markttiming
Om te illustreren dat zelfs de beste beleggers niet altijd het juiste tijdstip kiezen, gaan we terug naar oktober 2008, toen Warren Buffett in een artikel in de New York Times stelde dat hij Amerikaanse aandelen kocht. Achteraf gezien weten we dat hij hier te vroeg mee was: Aandelen daalden ook tijdens de rest van 2008 en begin 2009, en maart 2009 was een veel aantrekkelijker instappunt dan de herfst van 2008. Maar koos hij de juiste richting? Ja, vooral als hij hierna nog verder bijkocht.

Het regelmatig herbalanceren van uw portefeuille, in plaats van een plotselinge ongeplande wijziging in uw allocaties, is één van de beste manieren om ervoor de zorgen dat uw portefeuille in de juiste richting wijst op de grote keerpunten in de markt. Een dergelijke strategie zorgt voor twee belangrijke uitkomsten.

In de eerste plaats behoudt u zo het risico-rendementsprofiel van uw portefeuille, zodat uw rendementspotentieel op de langere termijn blijft overeenstemmen met uw doelstellingen. Bovendien dempt u zo ook de volatiliteit van uw portefeuille. Op de tweede plaats verkoopt u bij deze herbalancering de winnaars die zijn uitgestegen boven uw doelallocatie en koopt u verliezers die ondervertegenwoordigd zijn, en zo verkoopt u duur en koopt u laag. Verkoopt u zo altijd op het hoogtepunt en koopt u altijd op het dieptepunt? Zeker niet. Maar in de loop van de tijd zorgt deze zogenoemde tegendraadse inzet ervoor dat u de goede richting uitgaat.

Kostenvereffening dekt vele gebreken
Voor strategische beleggers zorgt kostenvereffening, waardoor u tegen een gemiddelde prijs koopt, ervoor dat u een redelijke prijs voor uw beleggingen betaalt door niet alle eieren tegelijkertijd in hetzelfde mandje te leggen. De meeste beleggers doen dat al, omdat zij een deel van elke salarisbetaling beleggen voor hun toekomstige pensioen. Maar kostenvereffening is er niet alleen voor de passieve belegger. Ook als u meer geneigd bent om de vinger aan de pols te houden en opportunistisch belegt in aandelen waarvan de koers sterk gedaald is, kunt u deze werkwijze aanhouden. Als het aandeel daalt maar uw beleggingsovertuiging dezelfde blijft, kunt u meer geld aan het werk zetten en de gemiddelde kostprijs laten dalen.

Besteed aandacht aan de details waar u invloed op heeft
Ik weet dat ik gezegd heb dat u er niet naar moet streven om de allerlaagste koers voor uw aandeel te betalen, of uw allocaties perfect nauwkeurig te krijgen. Dat betekent echter niet dat u helemaal geen aandacht moet besteden aan kleine details. Aandacht voor details waar u in ieder geval gedeeltelijk invloed op heeft – zoals de kosten van fondsen en hoeveel belasting u betaalt - kunnen u helpen om andere kleine fouten te compenseren die alle beleggers onvermijdelijk maken als zij proberen hun doelen te bereiken.


Lees ook de andere artikelen over beheer van uw beleggingsportefeuille:
Een check-up van uw beleggingsportefeuille in 5 stappen
Zorg ervoor dat uw beleggingsportefeuille goed is voorbereid op de toekomst.

Herbalancering van beleggingsportefeuille eenvoudig uitgelegd
Een stapsgewijze gids om de spreiding in uw beleggingsportefeuille weer in evenwicht te brengen.

Vindt de juiste balans tussen aandelen en obligaties
Vermogensallocatie is de bepalende factor voor het gedrag van uw portefeuille.


Dit artikel is eerder gepubliceerd op morningstar.nl.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Christine Benz  is Morningstar's director of personal finance and author of 30-Minute Money Solutions: A Step-by-Step Guide to Managing Your Finances and the Morningstar Guide to Mutual Funds: 5-Star Strategies for Success. Follow Christine on Twitter: @christine_benz and on Facebook.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten