Beleggers mijden Europa

Uit de geldstromen van en naar beleggingsfondsen in april blijkt dat obligatiefondsen onverminderd populair blijven, maar dan wel staats- en bedrijfsobligaties buiten Europa.

Maarten van der Pas 29 mei, 2012 | 14:24
Facebook Twitter LinkedIn

Ondanks zorgen om macro-economische ontwikkelingen en zenuwachtige markten begonnen zowel Europese korte- als langetermijnfondsen het tweede kwartaal met een positieve instroom. Dat blijkt uit gegevens over fund flows van Morningstar. Beleggers boekten in april meer dan 14 miljard euro over naar money market fondsen en ruwweg 4,3 miljard euro naar langetermijnfondsen (zie tabel hieronder). De kapitaalstromen naar de money market lieten geen duidelijk voorkeur voor een bepaalde valuta zien: fondsen gedenomineerd in euro, pond sterling en Amerikaanse dollar ontvingen allemaal een aanzienlijke instroom.


Maar bij de langetermijnfondsen hadden beleggers wel een duidelijke voorkeur. Fixed income was wederom de meest populaire vermogensklasse. Na een sterk eerste kwartaal trokken obligatiefondsen bijna 6 miljard euro aan nieuw kapitaal aan in april. Ondertussen kampten aandelenfondsen voor de tweede opeenvolgende maand met een netto uitstroom van ongeveer 1 miljard euro. Ook alternatieve beleggingsfondsen, grondstoffondsen en fondsen in converteerbare obligaties zagen meer geld van beleggers verdwijnen dan binnenkomen. Mixfondsen en in mindere mate vastgoedfondsen voegden zich bij obligatiefondsen aan de positieve kant.




Obligaties

Een trend waar al langere tijd sprake van is, is dat fixed income fondsen Europese staatsobligaties mijden. De vier meest populaire vastrentende Morningstar-categorieën in April waren ‘USD high yield obligaties’, ‘GBP bedrijfsobligaties’, ‘wereldwijde obligaties’ en ‘obligaties opkomende markten’. Rendementen op bedrijfsschuld  en schuld van opkomende markten zijn gedaald als gevolg van de vraag door beleggers, maar ze bieden beleggers nog steeds veel meer inkomsten dan een spaarrekening bij een bank. Ze worden door beleggers als minder risicovol gezien dan aandelen en ze zijn aantrekkelijk vergeleken met Europese staatsobligaties. Zie onderstaande tabel voor de fixed income categorieën met de grootste instroom in april.



Aandelen

Bij aandelen is het niet verbazingwekkend dat de fondsen met een focus op Europese aandelen uit de gratie zijn. Morningstar’s categorie ‘large-cap aandelen eurozone ’ leed in april zijn veertiende opeenvolgende maand van uitstroom met een verlies van 900 miljoen euro. De categorie ‘Europa large-cap aandelen’ zag dit daar tot en met april als 2 miljard euro wegstromen.

Dezelfde trend is te zien bij ETFs. Diverse ETFs die de Euro Stoxx 50 volgen zagen in april een uitstroom en een aanzienlijke 4 miljard euro verliet iShares DAX


De populairste aandelencategorie in april was ‘VS large-cap aandelen gemengd’ dat 1,8 miljard euro zag binnenkomen. ‘Wereldwijd opkomende markten’ trok 384 miljoen euro aan en met een instroom van 5,6 miljard euro dit jaar tot en met april maakt het tot de meest geliefde categorie onder beleggers in Europa.


Mixfondsen

In onzekere tijden hebben beleggingsfondsen die aandelen, obligaties en andere activa combineren aantrekkingskracht. Zij spelen in op de wens van beleggers voor zowel opwaardering als behoud van de waarde van hun belegging. Het is dan ook niet vreemd dat de Morningstar-categorieën ‘EUR flexibele allocatie’ en ‘GBP flexibele allocatie’, die fondsbeheerders meer ruimte geven om deze twee doelen te bereiken dan de meer traditionele allocatiefondsen (voorzichtig, gematigd en aggressief) dit jaar tot en met april het meest populair zijn.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten