Ik kreeg veel reacties naar aanleiding van mijn vorige column waarin ik aangaf waarom wij als fondsanalisten zo positief zijn over Aberdeen Global Emerging Markets Equity Fund. Met name van beheerders en de wat kleinere fondshuizen die menen dat zij de heilige graal voor beleggen in huis hebben en in aanmerking komen voor een 'Gold' Analyst Rating. We zullen zien.
Peter Ranty van BNP Paribas Obam zat hier niet bij. We hebben hem de afgelopen maanden een paar keer gesproken en mijn collega-analist Han de Vries heeft deze week zijn bevindingen over dit populaire fonds voor u op papier gezet. We kunnen het er lang of kort over hebben, maar het fonds heeft veel van zijn glans verloren.
Voerde Obam in het verleden de ranglijstjes aan en was het zeer geliefd bij beleggers, nadat het fonds in 2008 diep door zijn hoeven zakte met een verlies van 66 procent lijkt het in het verdomhoekje te zitten. De vraag is of de in 2010 aangestelde Peter Ranty, die overigens al sinds 2003 deel uitmaakt van het beleggingsteam, het tij kan keren?
Het positieve nieuws is dat de vacature bij Obam voor een ervaren belegger per september 2011 is opgevuld met het aantrekken van Sander Zondag. Zondag heeft ongeveer twintig jaar ervaring als beheerder met onder andere Amerikaanse aandelen, Latijns-Amerikaanse aandelen en de sector consumentengoederen.
Het beleggingsproces van Obam is echter op hoofdlijnen ongewijzigd gebleven, al heeft het team voor zowel het strategische deel van de portefeuille (met de focus op 3-5 jaar) als van het tactische deel (focus tot 3 jaar) de horizon wat korter gemaakt en is men meer geconcentreerd gaan beleggen.
Daarnaast is het team van plan om op een andere manier naar risicomanagement te gaan kijken, door meer naar volatiliteit en verkoopdiscipline te kijken. Hoe de precieze invulling gaat plaatsvinden is echter op dit moment nog niet duidelijk.
Sinds Peter Ranty bij Obam betrokken is heeft het fonds een gemiddeld jaarrendement van 3,2 procent behaald tegen 3,5 procent voor de Morningstar categorie 'Aandelen Wereldwijd Large Cap Gemengd'. Dit rendement werd echter wel behaald tegen een risico (gemeten in standaarddeviatie) dat bijna twee keer zo hoog was als het categoriegemiddelde.
Vooralsnog handhaven we onze waardering 'Neutral' en we willen echt meer zien op het gebied van risicomanagement.
Lees de analyse van BNP Paribas Obam >