Amerikaanse economie: vrees voor krimp is overdreven

Morningstar’s econoom Bob Johnson geeft zijn verwachtingen voor de Amerikaanse economie. De bewering van een reële vertraging is ook moeilijk hard te maken.

Robert Johnson, CFA 17 juli, 2012 | 0:01
Facebook Twitter LinkedIn

  • Gegevens van jaar op jaar schilderen een relatief stabiel beeld van de Amerikaanse economie, aangezien consumenten gestaag blijven uitgeven. De bedrijfswereld heeft zich dan weer paniekeriger getoond.


Intussen lijkt de vrees voor een vertragende Amerikaanse economie overdreven. Men kan moeilijk stellen dat de Amerikaanse economie groeit, maar de bewering van een reële vertraging is ook moeilijk hard te maken. Abnormale weersomstandigheden en voorbijgestreefde seizoensgebonden aanpassingsfactoren deden de VS er deze winter sterker uitzien dan het land werkelijk was. Nu de weersomstandigheden weer min of meer normaal zijn en seizoensgebonden aanpassingen van wind van voren naar tegenwind overschakelen, ziet de groei er zwakker uit dan ze werkelijk is.

 

Nog vooraleer de zwakkere cijfers bekend werden, gaf Ben Bernanke een grote publieke speech waarin hij ervoor waarschuwde dat het weer een aantal economische statistieken een handje had geholpen, met name de tewerkstellingsgegevens, die zonder enige verklaring sneller groeiden dan het globale bbp. We waren gewaarschuwd.

 

Jaar-op-jaar hangen gegevens een relatief stabiel beeld op van de Amerikaanse economie

Op basis van wekelijkse verkoopcijfers uit de detailhandel denk ik zelf dat de kracht van de Amerikaanse economie nooit heeft afgeweken van de kerntendens van 2,0 tot 2,5 procent groei. Jaar-op-jaar laat de groei in vele statistieken (die minder beïnvloed zijn door de verdraaide seizoensgebonden aanpassingsfactoren) een relatief stabiele economie zien. Diezelfde statistieken (inclusief vastgoedverkoop, industriële productie en tewerkstelling) zien er inderdaad zwak uit in het licht van een eenvoudige vergelijking met gegevens van de vorige maand. Opgepast echter, een dergelijke kijk op gegevens kan tot verwarring leiden tussen statistische ruis en willekeurige maandelijkse gebeurtenissen enerzijds, en reële veranderingen in economische trends anderzijds.

 

Laat u niet misleiden door de cijfers om de kracht van de Amerikaanse economie te bepalen

Raakt u er niet uit bij de keuze voor gegevens volgens maand-op-maand of jaar-op-jaar, neem dan het volgende in beschouwing: Waarom zouden huizenprijzen stijgen en nieuwbouwprojecten tot 40 procent boven hun recessiedieptepunt uitstijgen als de Amerikaanse economie uit elkaar valt? Of waarom zou de autoverkoop, een van de belangrijkste steunpilaren in het herstel, in 2012 sterk versnellen als het einde nabij was? Huisvesting en autoverkoop zijn belangrijke posten voor consumenten, zelfs voor Amerikanen, til daar dus niet te licht aan.

 

Consumenten blijven beheerst, ook al slaan bedrijven in paniek

Ik ben niet gewend om dit te schrijven, maar mijn grootste economische vrees bestaat erin dat S&P 500-bedrijven in paniek zullen slaan. Je zou denken dat precies de consumenten die alle vreselijke krantenkoppen voorgeschoteld krijgen, in paniek zouden slaan. Uit tewerkstellingsgegevens en informatie over kapitaaluitgaven kan nochtans worden afgeleid dat het de bedrijven zijn die op de rem staan. Ondertussen blijven consumenten uitgeven. Dalende prijzen moeten hen de volgende maanden zelfs nog meer koopkracht opleveren.

 

Onze analisten blijven voorzichtig, maar pikken toch positieve signalen op

Onze analistenteams bleven dit kwartaal relatief op hun hoede, ook al tonen de afzonderlijke sectorrapporten tenminste al enkele lichtpuntjes. In een aantal rapporten werd opgemerkt dat de inputprijzen aan een daling waren begonnen, wat later op het jaar een positieve impact zou moeten hebben op de winstmarges. Dalende benzineprijzen werden door onze consumentenanalist ook vernoemd als stimulerende factoren voor de vraag in de komende maanden. Jammer genoeg waren lage grondstoffenprijzen geen goed nieuws voor vele van onze basismaterialenbedrijven, die zelfs met relatief hoge productiekosten te lijden hebben van lagere prijzen voor hun goederen.

 

Eén grondstof die zich recent vrij sterk heeft getoond, is hout, wellicht het gevolg van de nieuwe groei in de huizenmarkt. Onze vooruitzichten voor de industrie bevatten ook een optimistisch element: de groei van de automobielindustrie, een belangrijke factor in dit economische herstel.

 

Commentaren over de effecten van de wereldeconomie klonken stiller dan ik had voorzien. De industriële en technologieteams leken het meest bezorgd over Europa, maar zelfs in deze rapporten heeft niemand het over een ramp. Een Chinese vertraging lijkt de vraag naar en prijs van grondstoffen meer te beïnvloeden dan andere factoren. Vele van de industrierapporten vermeldden echter de recente Chinese renteverlagingen en het potentieel voor een relatief snel herstel in die economie.

 

Ik ben niet zeker of het een absoluut positieve tendens is, maar enkele voortekenen wijzen erop dat de gezondheidszorguitgaven de Amerikaanse economie toch niet volledig zullen opsouperen. Voor wat de gezondheidszorg betreft zijn we van mening dat consumenten verplicht werden om een groter gedeelte van hun eigen rekening (hogere aftrekposten, tegemoetkomingen) te betalen, waardoor werknemers gevoeliger worden voor de niet langer verborgen verbruikskosten en lagere vraag naar gezondheidszorg over de voorbije jaren.

Wij weten niet zeker of dit gewoon een recessiefenomeen is of een blijvende tendens. Hoewel men het voortdurend had over de verschrikkelijke gevolgen van aflopende geneesmiddelenpatenten voor de farmaceutische bedrijven, worden de positieve effecten op de portemonnee van de consument zelden vermeld. Ook al krijgen apotheken en farmaceutische bedrijven te lijden onder populaire geneeesmiddelen die op de markt van generieke middelen verkrijgbaar worden.


Beleggen in actieve en passieve fondsen (ETFs) met een focus op Amerikaanse aandelen? Zoek de beste, goedkoopste en/of meest renderende fondsen met Morningstar's Fondsscreener.  


Lees woensdag de verwachtingen van Bob Johnson voor de wereldeconomie.


Lees ook
Amerikaanse economie: trage export vooral schadelijk voor ondernemingen in S&P 500

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert Johnson, CFA  Robert Johnson, CFA, is director of economic analysis with Morningstar.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten