De Eurozone blijft het moeilijk hebben

De Eurozone heeft het moeilijk, maar de ECB heeft de middelen om het leed te verzachten. Al zullen deze middelen niet de gehele crisis oplossen.

Laurent Deckers 14 augustus, 2012 | 0:42
Facebook Twitter LinkedIn

Hoeveel  kracht heeft de ECB?

Met huidige problemen van landen als Griekeland en Spanje zijn beleidsmiddelen van essentieel belang voor het herstel. Zo heeft de ECB heeft meerdere beleidsopties die een verschil kunnen maken. Echter is er wel al gebleken dat, ondanks de beleidsmaatregelen nuttig zijn, deze maatregelen alleen niet altijd voldoende zijn de om de malaise op de Europese markten op te lossen of om wederom groei te creëren. Momenteel zal waarschijnlijk het op kopen van staatsobligaties in de markt, om zo de obligatie yields naar beneden te krijgen, de meest voor de hand liggende maatregel zijn . De ECB heeft de voldoende kracht om obligaties in de markt te kopen om yields op obligaties te verlagen en landen als Spanje ademruimte te geven. Wel dient er op gemerkt te worden dat deze maatregel alleen zal zorgen voor tijd en ruimte om de onderliggende problemen aan te pakken.

Ook zal de ECB waarschijnlijk een belangrijke rol spelen bij het stabilizeren van het fragiele bankensysteem in Europa. De centrale bank is nodig om de liquiditeit te verzorgen. Dit is van cruciaal belang om er voor te zorgen dat de financiële instellingen de balansen kunnen opschonen en zich klaar kunnen maken om weer leningen te gaan verstrekken. De banken zouden gebruik kunnen maken van de gelegenheid om verliezen te accepteren en zouden ook moeten voorkomen dat de extra liquiditeit wordt aangewend om de realiteit te ontlopen. Andere middelen die de ECB heeft om de weg naar groei voor te bereiden zijn om de belangrijkste rentes verder te verlagen of door een onconventioneel monetaire beleid te voeren. De ECB kan dus zeker een positief effect bewerkstelliggen  maar alleen deze middelen zullen de crisis niet volledig oplossen. Beleggers die dus hopen dat de ECB veel meer gaat doen dan een van deze maatregelen zullen teleurgesteld worden. 

Cijfers Eurozone blijven matig

Voorlopig is de groei is de groei er echter nog niet. Zo waren de productie PMI cijfers van de Eurozone in lijn met de eerder voorspelde ramingen, en gaven deze wederom de kwetsbaarheid weer. De Markit Eurozone PMI Manufacturing kwam uit op 44,0 voor juli, wat slechts iets lager was dan PMI cijfers van de voorgaande weken, maar dit betekende wel de laagste stand in 37 maanden. De vraag naar goederen en diensten nam verder af en ook de werkeloosheid steeg voor de zevende maand op rij. Veel bedrijven blijven namelijk, met verdere verwachte een verdere vraag afname in het vooruitzicht, snijden in de werkgelegenheid en de voorraden. Het zwakke cijfer had een brede basis want van alle acht landen die opgenomen zij had alleen Ierland een PMI van boven de 50. Belangrijk hierin is dat zowel Duitsland als Frankrijk het laagste niveau bereikten in meer dan drie jaar, hetgeen mogelijk duidt op verdere zwakte situatie binnen de Eurozone. Toch waren er ook een positieve signalen uit deze markten. Zo daalde de economieen in het tweede kwartaal minder hard dan verwacht. Zo groeide het Duitse BBP nog met 0,3%, waar een groei van 0,2% verwacht was. Overigens was dit nog altijd minder hard dan in het eerste kwartaal  toen er nog een groei van 0,5% was.  Het Franse BBP niveau bleef onverandert in het tweede kwartaal.

 

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Laurent Deckers  Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten