Morningstar’s 5 favoriete ETFs

Elk van deze fondsen biedt toegang tot een interessante activaklasse of strategie, is uniek en heeft een relatief goedkoop prijskaartje.

Robert Goldsborough, ETF Analyst 28 augustus, 2012 | 10:25
Facebook Twitter LinkedIn

De afgelopen 12 maanden werden meer dan 240 exchange-traded products (ETFs) gelanceerd die bijna één zesde vertegenwoordigen van alle ETFs en exchange-traded notes (ETNs) die momenteel beschikbaar zijn. Emittenten blijven verschillende hoeken van de markt opzoeken, waarbij ze steeds dieper graven op zoek naar nichestrategieën of soms ‘me-too’-producten lanceren gericht op het nabootsen van succesvolle introducties.

Nieuwe ETFs die de grootste weerklank hebben gevonden bij de beleggers in de loop van de afgelopen maanden waren ongetwijfeld diegene die zich toespitsten op aandelen met een lagere volatiliteit, dividend (en andere vormen van hoge uitbetalingen), hoogrentende schulden en schulden van opkomende markten.

De ETF-analisten van Morningstar hebben vijf populaire ETFs geïdentificeerd die verleden jaar werden gelanceerd. Deze ETFs zijn naar onze mening het meest innovatief en maken het beste gebruik van de mogelijkheden die een ETF biedt. Een belegger die zijn portefeuille samenstelt en verschillende posities in overweging neemt, mag deze ETFs niet over het hoofd zien. Ze zijn relatief goedkoop, bieden toegang tot een interessante activaklasse of strategie en onderscheiden zich relatief goed.

Toch even waarschuwen: deze vijf lanceringen zijn per definitie niet allesomvattend, wat betekent dat ze niet alle activaklassen of strategieën dekken die er bestaan. Zoals altijd dienen beleggers deze fondsen te gebruiken in combinatie met andere beleggingsproducten – andere ETFs, actief beheerde beleggingsfondsen of individuele aandelen – om de blootstelling te bereiken waarnaar ze op zoek zijn. In sommige gevallen worden de onderstaande fondsen het best gebruikt als speciale satellietparticipaties of als tactische diversificatie van een portefeuille.

PIMCO Total Return ETF
Voor wat ons betreft is PIMCO Total Return ETF (BOND) de meest baanbrekende nieuwe lancering van de afgelopen 12 maanden. Het plaatje is compleet: BOND is een actief beheerde ETF-versie met een lage kosten (kostenpercentage van 0,55 procent) van het enorm populaire beleggingsfonds PIMCO Total Return Institutional (PTTRX) van stichter en chief investment officer Bill Gross.

De PIMCO Total Return-strategie in een ETF-vorm toont aan dat populaire, actief beheerde gemeenschappelijke fondsen met variabel kapitaal succesvol kunnen zijn als ETFs (BOND heeft nu meer dan USD 1,5 miljard aan onder beheer). Het laat niemand koud aangezien het beleggers een grotere flexibiliteit biedt. Beleggers beschikken nu over meerdere manieren om van het genie van Bill Gross te profiteren.

Toch geven we de voorkeur aan de ETF-versie, gewoon al omwille van het feit dat de ETF-portefeuille veel levendiger is (ongeveer 300 posities tegenover de meer dan 19.000 in het beleggingsfonds). Dit betekent dat de beste individuele obligatie-ideeën van PIMCO gekocht kunnen worden met grote allocatiepercentages, wat BOND daadwerkelijk tot de lijst met beste beleggingsideeën van Gross maakt. En de ruim bovengemiddelde prestaties van het ETF hebben dit aangetoond. Een laatste vaststelling die beleggers enigszins zou moeten geruststellen, is dat het ETF geen gebruik maakt van swaps of derivaten, die leiden tot tegenpartijrisico.

IShares MSCI Minimum Volatility ETFs
De buitenlandse ETFs met een minimale volatiliteit van iShares, iShares MSCI All Country World Minimum Volatility (ACWV), iShares MSCI Emerging Markets Minimum Volatility (EEMV), en iShares MSCI EAFE Minimum Volatility (EFAV), zijn schitterende producten voor beleggers die maar wat graag willen profiteren van het onderzoek dat aantoont dat de afgelopen 50 jaar de aandelen met de laagste volatiliteit bijna net zo goed hebben gepresteerd als de markt, maar met veel minder risico. Aandelen met een lage volatiliteit hebben een op aan risico aangepaste basis ook beter gepresteerd in de meeste door ons onderzochte, internationale aandelenmarkten.

Als gevolg hiervan bieden deze drie ETFs een gemakkelijke en goedkope oplossing voor beleggers die deze marktsegmenten willen verkennen. Het is een feit dat strategieën met een lage volatiliteit minder goed kunnen presteren tijdens haussemarkten, maar we zijn voorstander van het lage prijskaartje van deze fondsen en van het feit dat beleggers goede aan het risico aangepaste rendementen kunnen verwachten over beleggingshorizons die zich over meerdere decennia uitstrekken.

De namen van deze ETFs spreken vaak voor zichzelf voor wat betreft hun geografische focus: het All-Country World ETF houdt bedrijven aan uit alle landen in de wereld, terwijl het Emerging-Markets ETF de klemtoon legt op bedrijven uit opkomende landen, en het EAFE-fonds bedrijven omvat die gevestigd zijn in ontwikkelde regio’s in Europa, Australazië en het Verre Oosten. Alle drie de ETFs hebben tussen 170 en 275 posities in portefeuille, wat zorgt voor een zekere mate van diversificatie. ACWV rekent een competitieve 0,35 procent aan, terwijl EFAV 0,20 procent kost. Het kostenpercentage van EEMV van 0,25 procent ligt slechts een schijntje boven het toonaangevende prijskaartje van 0,20 procent van Vanguard MSCI Emerging Markets (VWO).

PIMCO Global Advantage Inflation-Linked Bond Strategy
PIMCO Global Advantage Inflation-Linked Bond Strategy (ILB) is een ander actief beheerd ETF van PIMCO. Het belegt in aan de inflatie gelinkte obligaties uit ontwikkelde en opkomende markten. ILB, dat beheerd wordt door het hoofd van het Real Return-portefeuillebeheerteam bij PIMCO, is een aantrekkelijke optie als kernparticipatie en het is het enige dergelijke product op de markt dat actief wordt beheerd.

De obligatieposities van het ETF zijn gekoppeld aan wijzigingen in hun respectievelijke lokale inflatievolgende benchmarks (zoals het prijsindexcijfer voor consumenten) van de buitenlandse overheden. Wanneer een lokale inflatie-index stijgt, wordt de hoofdsom van de individuele obligaties van dat land ook opwaarts aangepast. De coupon van de obligatie wordt vervolgens betaald op de hogere hoofdsom, wat een boost geeft aan het globale daadwerkelijke rendement van het effect.

Een minpuntje voor beleggers die rekenen op een stabiele uitkering van inkomsten: het proces werkt ook in omgekeerde zin. Dit betekent dat elke daling van de lokale inflatie-index zal resulteren in een daling van de hoofdsom van de obligatie. Ook dekt het fonds zijn blootstelling aan buitenlandse valuta’s niet af, waardoor de wisselkoerswinsten en –verliezen weerspiegeld worden in de uitkering. In tegenstelling tot BOND, biedt PIMCO deze zelfde strategie niet aan in een gemeenschappelijk fonds, wat de strategie van ILB tot iets unieks maakt. ILB heeft een redelijk kostenplaatje van 0,60 procent.

MAXIS Nikkei 225 Index ETF
MAXIS Nikkei 225 Index ETF (NKY) verleent beleggers toegang tot een relatief unieke strategie. Zoals de meeste mensen weten, is de Nikkei 225 (ook bekend als ‘de Nikkei’ of de ‘Nikkei Stock Average’) een breed genoteerde, prijsgewogen index die vaak beschouwd wordt als de barometer van de Japanse aandelenmarkt. Tot op het ogenblik van de lancering van NKY waren de enige in de Nikkei 25 opgenomen ETFs alleen beschikbaar in Japan en was geen enkele ervan uitgedrukt in Amerikaanse dollar. NKY heeft dit veranderd.

Beleggers dienen zich bewust te zijn van het feit dat de performance van dit ETF de performance van de Nikkei-index niet nauwkeurig volgt omdat de rendementen ervan ook onderhevig zijn aan de wisselkoersschommelingen tussen de yen en de Amerikaanse dollar. Voor wie in Japan wil beleggen – een markt die onder haar boekwaarde verhandelt en al meer dan 20 jaar als baissemarkt bekend staat – is NKY, dat 0,50 procent kosten berekent, wellicht een zeer aantrekkelijke optie.

Meer gevestigde maar overeenkomstig geprijsde opties met kleine afwijkingen zijn het op waarde en dividend gerichte WisdomTree Japan Hedged Equity (DXJ) (kostenpercentage van 0,48 procent), dat de effecten van koersschommelingen tussen de Amerikaanse dollar en de Japanse yen uitvlakt en het naar marktkapitalisatie gewogen iShares MSCI Japan Index (EWJ) (0,51 procent), dat zijn blootstelling aan vreemde valuta’s niet afdekt.

IShares Floating Rate Note Fund
IShares Floating Rate Note Fund (FLOT) werd iets meer dan een jaar geleden gelanceerd. Dus technisch gezien spelen we een beetje vals wanneer we dit fonds in onze lijst opnemen. Toch blijft dit ETF, dat hoogwaardige, variabel rentende obligaties aanhoudt, een van onze favorieten.

Het fonds biedt beleggers de mogelijkheid te profiteren van variabel rentende obligaties. In tegenstelling tot traditionele vastrentende schulden, zien variabel rentende obligaties hun couponbetalingen ‘vlotten’, hoe de rentevoeten ook schommelen. Als gevolg hiervan hebben de prijzen van variabel rentende obligaties de neiging om niet te veel te evolueren wanneer rentevoeten wijzigen. Gezien de minimale prijsvolatiliteit, zou FLOT moeten aanslaan bij beleggers, vooral in een klimaat waarin rentevoeten eerder zullen stijgen (en we moeten toegeven dat rentestijgingen op dit ogenblik niet onmiddellijk in het verschiet liggen).

We houden van het feit dat FLOT toegang biedt tot een marktsegment dat doorgaans niet zo bereikbaar is voor gewone beleggers. (Variabel rentende obligaties worden vaak niet openbaar verhandeld). En het lage prijskaartje (kostenpercentage van 0,20 procent) en de liquiditeit nopen ons ertoe onze voorkeur uit te spreken voor dit ETF ten opzichte van andere gelijksoortige lanceringen, zoals het goedkopere maar beduidend kleinere SPDR Barclays Capital Investment Grade Floating Rate ETF (FLRN). Een andere optie is Market Vectors Investment Grade Floating Rate ETF (FLTR), dat effectief iets vóór FLOT werd gelanceerd, maar eveneens onder minimale activa en een zeer geringe liquiditeit lijdt.

Nog een andere optie in dit overbevolkte veld is PowerShares Senior Loan Portfolio (BKLN), dat senior variabel rentende bankleningen aanhoudt met een gemiddelde kredietkwaliteit die onder beleggingsgraad ligt. Als dusdanig biedt BKLN ook een aan de rente aangepaste blootstelling, maar met een hoger kredietrisico. Toch is BKLN in vele opzichten een verschillende klasse van ETFs, gezien zijn hogere prijs (0,76 procent) en het feit dat het vaak gebenchmarkt wordt met de talrijke actief beheerde, met bankkrediet gefinancierde gemeenschappelijke fondsen met veranderlijk kapitaal.

Let op: bovengenoemede ETFs noteren in Amerikaanse dollar. Beleggers in Nederland zijn voor hun rendement afhankelijk van de wisselkoers tussen de dollar en de euro.

Lees ook Morningstar’s 5 ten onrechte impopulaire ETFs.

Facebook Twitter LinkedIn
© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten