Hedge funds: het Wilde Westen wordt het Wilde Oosten

Hegde funds in de Verenide Staten en Europa staan onder een steeds grotere regeldruk. Ondertussen zijn hedge funds in China booming.

Maarten van der Pas 18 september, 2012 | 11:48
Facebook Twitter LinkedIn

De prestaties van hedge funds schommelen dit jaar op en neer. Na een sterk eerste kwartaal daalden de rendementen in het tweede kwartaal met een verlies van 1,4 procent voor de Morningstar MSCI Compisite AW Hedge Fund Index. Maar de resultaten van hedge funds zijn niet de enige zorg, althans in Europa en de Verenigde Staten. De regels voor hedge funds veranderen en ze veranderen snel.

Op 15 juni van dit jaar trad een deel van de Dodd-Frank Act in werking, dat private fondsadviseurs met meer dan USD 5 miljard onder beheer voorschrijft substantiële informatie over hun fonds(en) te overleggen aan de Securities and Exchange Commission (SEC). Ofschoon kleinere fondsbeheerders met minder dan USD 150 miljoen onder beheer zich pas april volgend jaar naar deze wet meten schikken, zorgt de toegenomen regelgeving voor toegenomen juridische kosten voor gehele Amerikaanse hedge fund sector. Volgens de Global Hedge Fund Survey van KPMG/AIMA is 98 procent van de ondervraagde hedge funds van plan meer personeel aan te nemen om aan de compliance eisen te werken.

Naast de groeiende regeldruk en daaraan verbonden kosten verliezen hegde funds in de VS enkele van hun institutionele klanten door de strakkere regelgeving. Grote banken zijn begonnen met het terugtrekken van hun posities in hedge funds als reactie op de handelsrestricties die de Volcker Rule oplegt. Die schrijft voor dat banken hun investeringen in private fondsen reduceren tot drie procent of minder van hun Tier 1 kapitaal.

Europese regels
Ook Europese hedge fund managers voelen steeds meer de druk van nieuwe regels. In juni heeft de European Securities and Markets Authority (ESMA) renumeratierichtlijnen voorgesteld die managers verplicht om 40 tot 60 procent van hun bonus enkele jaren op te schorten. Het idee hierachter is om zo het persoonlijk belang van de fondsbeheer meer in overeenstemming te brengen met de langetermijnprestaties van het fonds.
Deze richtlijn voor de vergoeding van een hegde fund manager is onderdeel van de Alternative Investment Fund Managers Directive (AIFMD) uit 2010 en die een eerste poging is van de EU om hegde funds te reguleren. De richtlijn raakt gebieden als leverage, liquiditeit, risicomanagement, verslaglegging en operationele zaken. De EU is van plan om eind dit jaar de laatste regels van de AIFMD op te stellen.

Van 10 naar 1.118 hegde funds
Waar strakkere regels de groei van hedge funds in het westen smoren, biedt het verre oosten een zee van mogelijkheden. Chinese hedge funds ondergaan een explosieve groei. Waar Morningstar’s hedge fund database voor 2007 slechts 10 in China gehuisveste hedge funds bevatte is dat aantal per juni 2012 gestegen tot 1.118. Op basis van het aantal gevestigde fondsen is China het derde grootste hedge fund land na de Verenigde Staten en de Kaaiman Eilanden. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat de term ‘hedge fund’ in China niet hetzelfde is als in westerse landen. De meerderheid van de Chinese hedge funds zijn long-only aandelenstrategieën omdat shorten in het land is beperkt tot futurecontracten.

De opkomende hedge fund sector in China kan beleggingsmogelijkheden bieden voor buitenlandse hedge funds. Het ziet er naar uit dat de China Securities Regulatory Commission het voor buitenlandse hedge funds spoedig mogelijk maakt om in Chinese aandelen te handelen. De toezichthouder heeft signalen afgegeven dat het het toelatingsproces voor de vergunning voor Qualified Foreign Institutional Investor wil versoepelen waardoor meer buitenlandse investeerders voor de licentie in aanmerking komen. Nu zijn dat nog voornamelijk verzekeringsmaatschappijen en reguliere beleggingsfondsen.

Benieuwd naar de prestaties van in Nederland verkrijgbare hedge funds? Kijk dan in Morningstar's Database Hedge Funds.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten