'De naam junk bond is niet meer terecht'

High yield obligatiefondsen trekken momenteel veel beleggers. Reden om eens wat verder naar deze vermogensklasse te kijken. 

Maarten van der Pas 04 oktober, 2012 | 15:44
Facebook Twitter LinkedIn

De markt voor high yield obligaties is de laatste twintig jaar fors gegroeid. Vanaf 1986 tot 1996 was het vooral een Amerikaanse aangelegenheid, waarna er ook Europese hoogrenderende bedrijfsobligaties komen en vanaf de eeuwwisseling voegen opkomende markten zich daarbij. Inmiddels is ‘high yield’ een wereldwijde markt van meer dan USD 1 biljoen groot.

De Verenigde Staten nemen daarvan met ruim USD 1 biljoen het grootste deel voor hun rekening. Europa is goed voor USD 359 miljard en Azië voor USD 50 miljard. In de VS is de high yield obligatiemarkt verdeeld in 44 procent BB-ondernemingen, 40 procent B en 16 procent bedrijven met een C-rating. In Europa en Azië is de groep B-ondernemingen groter met 70 procent. Ondernemingen met een BB- en C-rating betreffen respectievelijk ongeveer 25 en procent.

Diversiteit
De groei van de high yield markt biedt de belegger meer diepte, breedte, diversiteit en liquiditeit als hij in high yield obligaties wil beleggen. ‘De term junk bond voor high yield is niet meer terecht’, stelde Aran Gordon, high yield specialist bij Fidelity, onlangs op het Fondsevent 2012. Hij wees erop dat het aantal defaults van ondernemingen met een BB en B kredietwaardering niet significant is.

Volgens Gordon was voor Europa de ratingsmix niet eerder zo aantrekkelijk. De Merrill Lynch Global High Yield European Issuers Contstraint Index bevat naar marktwaarde 64 procent ondernemingen met een BB-rating, 30 procent met een B-rating en 5 procent met een CCC-rating. Aan het begin van deze eeuw waren deze getallen nog een stuk minder gunstig met respectievelijk 10, 67,5 en 19 procent. Gordon wijst erop dat high yield sinds 1980 maar vier negatieve jaren kende. Zie tabel:


(Bron: JP Morgan)

Op dit moment zijn het vooral macro-economische factoren die de high yield markt bepalen. De ondernemingen hebben sinds de vorige financiële en economische crisis hun balans opgeschoond. Ze geven nu vooral obligaties uit om te herfinancieren en niet om bijvoorbeeld overnames te financieren. Gordon wijst erop dat het aantal defaults momenteel lager dan gemiddeld is.

Fallen angels
Europese high yield oblighaties presteren beter dan Amerikaanse. De rendementen voor de Morningstar-categorieën ‘EUR high yield bond’, ‘Global yield bond’ en ‘USD high yield bond’ zijn dit jaar tot nu toe 15,47, 13,04 en 11,99 procent. Europese high yield  obligaties doen het volgens Gordon goed, omdat er nu nog veel financiële dienstverleners in de Europese benchmark zitten: 30 procent tegenover 5 tot procent in de VS. De index bevat relatief veel financiële ‘fallen angels’. Dat aantal wordt kleiner, meent Gordon. ‘Gevallen banken krijgen weer een hogere kredietwaardigheid waardoor ze geen high yield meer zijn, of ze worden overgenomen of ze verdwijnen omdat ze het niet redden.’

In onderstaande tabel staan die beleggingsfonden in de categorieën ‘EUR high yield bond’, ‘USD high yield bond’ en ‘Global yield bond’ met een Analyst Rating. Van fondsen met een waardering ‘Bronze’ of ‘Silver’ vewachten de analisten van Morningstar dat ze in de toekomst beter presteren dan de benchmark en/of hun categorie.

Beleggingsfonds Analyst Rating Morningstar Rating Total Ret Annlzd 3 Yr (Mo-End) EUR Total Expense Ratio
EUR High Yield Bond       10.31*  
Aberdeen Global Sel Euro HY Bd Silver * 7.51 2.44
HSBC GIF Euro High Yield Bond Silver **** 10.21 1.37
Fidelity - Euro High Yield Bronze **** 10.16 1.41
Petercam L Bds HigherYld Neutral ** 10.54 1.11
         
USD High Yield Bond     15.48*  
Fidelity - US High Yield Bronze **** 15.99 1.39
         
Global High Yield Bond     15.46*  
ACM Bernstein Global High Yld Port Bronze **** 15.95 1.83
(Bron: Morningstar per 4/10/2012)      

* = Gemiddelde rendement van de categorie

Wie zelf wil stoeien met high yield fondsen in deze categorieën kan terecht bij Morningstar’s Fund Screener.

Alle beleggingsfondsen in obligaties EUR high yield >

Alle beleggingsfondsen in obligaties USD high yield >

Alle beleggingsfondsen in obligaties wereldwijd high yield >

Nota bene, om valutarisico tegen te gaan zijn er ook allerlei versies van deze fondsen met een valutahedge.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten