Beleggers hebben de afgelopen drie jaar USD 38 miljard in Vanguard MSCI Emerging Markets ETF (VWO) gepompt, waardoor dit het derde grootste ETF op de markt is. Het is ook het grootste fonds met een brede blootstelling aan opkomende markten dankzij zijn zeer aantrekkelijke kosten van 0,20 procent.
Begin oktober kondigde Vanguard aan dat het de benchmark van het fonds wijzigt van de MSCI Emerging Markets Index naar de FTSE Emerging Index. Het meest significante verschil tussen beide indices is dat de Zuid-Koreaanse effecten (die momenteel 15 procent van het fonds vertegenwoordigen) geen deel uitmaken van de FTSE-index. Sommige beleggers zullen zich misschien zorgen maken over het belang van deze wijziging, maar Morningstar meent dat er een meer relevante vraag is die beleggers zich moeten stellen: is een naar kapitalisatie gewogen fonds de beste manier om passief te beleggen in de opkomende markten?
Meer dan gewoon een Koreaanse raadsel
Zuid-Koreaanse aandelen vertonen een sterk cyclisch karakter vanwege hun zware blootstelling aan technologie (zoals Samsung Electronics), cyclische consumptiegoederen (Hyundai en Kia) en industriële bedrijven (scheepsbouwers). Hieronder zijn veel exporteurs naar zowel de opkomende als ontwikkelde wereld.
Aangezien de FTSE Emerging Index en de MSCI Emerging Markets Index beide naar kapitalisatie gewogen zijn, lijken ze sterk op elkaar (met uitzondering van de Zuid-Koreaanse effecten) en bedroeg de correlatie wat betreft prestaties over de afgelopen drie jaar bijna 100 procent (FTSE haalde Zuid-Korea uit zijn Emerging Index in september 2009). Tegen wie overweegt om uit VWO te stappen en zich in een product te begeven dat de MSCI-index volgt, zoals iShares MSCI Emerging Markets Index (EEM) of zijn nieuwe laaggeprijsde (0,18 procent) all-cap tweeling iShares Core MSCI Emerging Markets (IEMG) zegt Morningstar dat dit niet echt zinvol is.
Voor beleggers die de traditionele indexeringsmethodes de rug zouden willen toekeren, stellen we voor om een niet naar kapitalisatie gewogen blootstelling aan opkomende markten te overwegen. Tal van opkomende landen hanteren een bepaalde vorm van staatskapitalisme en als gevolg hiervan zijn de large caps vaak in handen van de overheid (zoals het Braziliaanse Petrobas en het Russische Gazprom), die economische of politieke doelstellingen boven de belangen van de aandeelhouders kunnen plaatsen. Large caps kunnen ook opgeblazen organisaties zijn (zie het Indiase Reliance Industries), waarvan de historisch beschermde status kan wegebben. We merken ook op dat naar kapitalisatie gewogen fondsen een lage blootstelling hebben aan particuliere bedrijven, die vaak kleiner zijn maar een grotere blootstelling vertonen aan markttrends, zoals toenemende consumptieniveaus.
Informatievoordeel van dividenden
Dividend-ETFs bieden volgens Morningstar een meer aantrekkelijke blootstelling aan opkomende markten. Een van de meest voor de hand liggende redenen hiervoor is dat dividenden duidelijk meetbaar zijn, wat zelfs nog belangrijker is in opkomende markten waar boekhoudpraktijken minder transparant zijn. Dividendgeoriënteerde fondsen hebben vaak kwalitatief hoogwaardigere portefeuilles en leverden de afgelopen paar jaar betere aan het risico aangepaste rendementen dan een naar kapitalisatie gewogen blootstelling.
Dividendfondsen hebben een grote weging in Taiwan (ongeveer 20 procent), waar de fiscale regels bijzonder dividendvriendelijk zijn. Op dit ogenblik is China de grootste handelspartner van Taiwan en beide landen gaan verder met het liberaliseren van bepaalde handels- en investeringsbeperkingen. Dit betekent dat een investering in Taiwanese bedrijven blootstelling biedt aan de groei van China en misschien een beter alternatief is dan te beleggen in Chinese large caps.
Morningstar is al lang fan van WisdomTree Emerging Markets Equity Income (DEM), dat een gewogen index van uitgekeerde dividenden volgt. De afgelopen vijf jaar heeft DEM met een jaarrendement (tot 30 september 2012) van 4,0 procent veel beter gedaan dan het negatieve rendement van 3,2 procent van de MSCI, die een aanzienlijk lagere volatiliteit heeft. Dat leverde het fonds een Morningstar Rating van 5 sterren op. Het rendement over 12 maanden van dit ETF bedraagt 3,7 procent en zijn vergoeding is 0,63 procent.
Nog een optie is SPDR S&P Emerging Markets Dividend (EDIV), dat een index volgt waarvan de bestanddelen worden gescreend op winst, kwaliteit en liquiditeit en gewogen wordt door het dividendrendement. Ondanks de focus op hoog rendement en de neiging van dit ETF naar mid caps is de volatiliteit ervan in lijn geweest met die van de MSCI-index over de afgelopen vijf jaren en heeft het gedurende deze periode een jaarrendement gerealiseerd van 1,9 procent. Het rendement over 12 maanden van EDIV bedraagt meer dan 6 procent en zijn kostenpercentage bedraagt 0,59 procent.
Een andere “fundamentele” benadering voor passieve beleggingen in opkomende markten die onze voorkeur wegdraagt, is een product met een minimale volatiliteit, zoals iShares MSCI Emerging Market Minimum Volatility Index (EEMV). EEMV houdt een portefeuille aan van aandelen geselecteerd uit de MSCI EM Index, die de laagste absolute volatiliteit heeft met een bepaalde reeks beperkingen, zoals het handhaven van een land- en sectorspreiding. Dit resulteert meestal in een positie van aandelen met lage idiosyncratische risico’s. De afgelopen 10 jaar heeft deze index met een minimale volatiliteit gemiddeld 400 basispunten per jaar meer rendement opgeleverd dat zijn “parent index”, met een veel lagere volatiliteit en zelfs met een neiging naar mid caps.
En uitgaande van onze visie dat dividenden een goede indicator zijn voor kwaliteit in opkomende markten, is het rendement van de index van dit ETF met 3,6 procent 70 basispunten hoger dan dat van de “parent index”. Een interessant fenomeen is dat, hoewel dit ETF dezelfde overwegingen heeft in Taiwan en in telecomwaarden zoals dividend-ETFs (die de neiging vertonen de focus te leggen op waarde), dit ETF de klemtoon legt op groei en niet veel overlap vertoont met op dividenden gefocuste fondsen. Beleggers kunnen dus overwegen om zowel EEMV en een dividend-ETF aan te houden.
Meer weten over het beleggen in ETFs. Blader dan door Morningstar's ETF Bibliotheek met tal van artikelen over actieve versus passieve fondsen en de rol die indextrackers in uw beleggingsportefeuille kunnen spelen.